Logo dolnyzemplin.sk

Tőketerebes törénelméből és jelenéből

Tőketerebes törénelméből  

Az első írásos említés Tőketerebesről (Trebišov) 1254-ből származik. Abban az időben Tőketerebes (Trebišov) Párics várával (hrad Parič) együtt Andronik nemes tulajdonában volt. A település azonban régebbi eredetű. 1319-ben Károly Róbert anjoui magyar király Tőketerebes (Trebišov) várbirtokát a Drugeth családnak adományozta. 1343-tól ismét a királyi családé, mely 1387-benn Perényi Péter nemesnek adományozta. A tőketerebesi (Trebišov) uradalom 180 évig volt a Perényiék tulajdonában. A Mohácsi csatát (1526) követően újra a Drugeth család kezébe kerül az uradalom. Változott a város neve is - Terebes, Felse Terebes, Trebissou és Trebišov. Korlátozott városi jogot Tőketerebes (Trebišov)  az 1439-es évben kapott, azonban az újkorig jobbágyvárosként fejlődött. 1502-től 1530-ig az újonnan alapított kolostorban a pálosok  dolgoztak. A 16. században a községet birtokolták is. Száz évvel a megszüntetése után (1630-ban) az ellenreformáció alatt helyreállították a kolostort. Párics vára (Hrad Parič) ellenált a krími Tatárok támadásának (1566), de 1620-ban Bethlen Gábor serege meghódította. 1686-ban a kurucok Thököly Imre vezetésével felrobbantották. A kihasználatlan vár anyagából az akkori tulajdonosok, a Csákyak 1786-ban kastélyt építettek a városban. A kastélyt az Andrássyak örökölték meg 1838-ban, valamint a tőketerebesi (Trebišov) határban lévő földek 61%-a is a tulajdonukban volt. 

Tőketerebes  jelene 

Mivel a város a termő és meleg Dél-Zemplénben (juh Zemplína) található, a járás elsősorban mezőgazdasági jellegű. A hely adottságához tartozik a hagyományos szőlőtermesztés.

A városban található Csáky Pál gróf által állított kastély 1786-ból későbarokk stílusban, melyet azután átépített az Andrássy család és jelenleg történelmi múzeum. A turisták érdeklődését felkelti a kiterjedt városi park is, a késő barokk átépítésű gótikus templom, melyet 1404-es év előtt állítottak valamint Párics vára (hrad Parič).

Tőkerebesen (Trebišov) gazdag hagyományokkal rendelkezik az amatőr színjátszás. Hosszú éveken keresztül a tőketerebesi (Trebišov) önkéntes színjátszás hírnevét a Potravinár színjátszó csoport terjesztette. Örvendetes, hogy erre a hagyományra folyamatosan ráépült a Divadlo „G“ nevű amatőr színjátszó csoport. 

(Zdroj www.trebisov.sk)

Súvisiace články

Brief history of Sobrance
Brief history of Trebišov
Brief history of Zemplín
Honismereti múzeum Tőketerebes
Nagymihály történelméből
Regional history museum Trebišov
Sedmičky v dejinách Michaloviec
Sevens in the history of Michalovce
Szobránc történelméből és jelenéből
Vlastivedné múzeum v Trebišove
Z histórie Zemplína
Z histórie a súčasnosti Michaloviec
Z histórie a súčasnosti Sobraniec
Z histórie a súčasnosti Trebišova
Zemplén történelméből

Mapa a body záujmu

Videá z regiónu