Logo dolnyzemplin.sk

Csillagvizsgáló

A nagymihályi (Michalovce) csillagvizsgáló egy speciális intézmény, amely aktívan hozzájárul a tudomány és a tudományos ismeretek fejlődéséhez azáltal, hogy feladatokat lát el a csillagászati és a kapcsolódó tudományok területén végzett népszerű - oktatási, képzési, szakmai - kutatási, megfigyelési és tanácsadási tevékenységek által.  

Mousson ház 

A csillagvizsgáló Zemplén (Zemplín) jelentős festőjének – T.J. Moussonnak a házában székel Hrádokon, mely a 20. század 80-as éveiben lett átépítve erre a célra. 2020. április 1-től a Nagymihályi (Michalovce) Csillagvizsgáló Kassa megye fenntartása alá tartozik és ma mint önálló egység működik.
 

Az obszervatórium berendezése 

Az épületen két kupola van, egy ötméteres kupola, amelyben a Coudé refraktor 150 mm / 2250 mm és a refraktor 130 mm / 1500 mm található. A Cassegrain 200 mm / 1760 mm tükörteleszkóp a három méteres kupolában található. Az obszervatóriumon kívüli megfigyeléshez több kisebb hordozható távcsövet használnak automatikus irányító rendszerrel. Az obszervatórium épületében van egy előadóterem 70 fő számára, és egy kisebb klubterem mintegy 30 fő számára. Tevékenységének részeként a Nagymihályi (Michalovce) Csillagvizsgáló rendszeres csillagászati megfigyeléseket szervez, amelyekre tiszta időben, mindig szerdán és pénteken kerül sor a csillagvizsgálóban.
 

A csillagvizsgáló tevékenysége 

Tevékenységük részeként a csillagvizsgáló nagyszabású videoprogramok vetítését kínálja a csillagászat, az űrhajózás, az ökológia és a természettudományok területén, esti égbolt-megfigyelést minden szerdán és pénteken sötétedés után (tiszta felhős időben), nyilvános előadásokat, beszélgetéseket, kiállításokat, szemináriumokat, táborokat és expedíciókat valamint kör tevékenységet.  >további információk

Forrás:  www.hvezdaren-mi.sk

 

Kapcsolat:

Nagymihályi csillagvizsgáló
(Hvezdáreň v Michalovciach). Hrádok 1
Tel: +421 56 644 32 59, 32 60 
Fax: +421 56 644 32 60
E-mail: info@hvezdaren-mi.sk
Web: www.hvezdaren-mi.sk

Súvisiace články

A bank épülete
A régi bíróság épülete
Aranybika
Bank palota
Banková budova
Bankový palác
Budova starého súdu
Filmszínházak
GITAROVÉ MÚZEUM SLOVAKIA
Galérie
Galériák
Grosz palota
Groszov palác
Honismereti múzeum Tőketerebes
Hvezdáreň v Michalovciach
Kaplnka sv. Antona Paduánskeho
Kastély
Kaštiele a kúrie
Kaštieľ Sztárayovcov
Kiná, divadelné predstavenia
Literárne múzeum Pavla Horova
P. Horov Irodalmi múzeum
Páduai Szent Antal Kápolna
Radnica
Szobránci Gitármúzeum
Sztáray kastély
További múzeumok
Vlastivedné múzeum v Trebišove
Városháza
Zempléni múzeum Nagymihályban
Zemplínske múzeum v Michalovciach
Zlatý býk
Zsidó zsinagóga
Židovská synagóga
Ďalšie múzea

Mapa a body záujmu

Videá z regiónu