Logo dolnyzemplin.sk

Bank palota

 

1911-ben az akkori Deák téren felépült a Nagymihályi (Michalovce) kereskedelmi és hitelbank Rt. új bank palotája, amely a mai napig Nagymihály (Michalovce) építészeti kincseihez tartozik.

Az épület klasszicista stílusban épült, homlokzatán apró ál-rokokó jelenetekkel, az udvarban egy kis átrium található. Korábban az épület földszintjén szinte folyamatosan bank
(a leghosszabb ideig a Tatrabanka ill. a Csehszlovák Állami Bank) székelt, az utcára néző többi területet üzletek és különféle szolgáltatásokat nyújtó kisvállalkozások foglalták el, az emeleten mentők, ügyvédi irodák és lakóhelyiségek voltak.

A homlokzaton lévő méhek, iparosok, gazdák és csónakosok plasztikái a szorgalmat, de egyben a takarékosságot is szimbolizálták.

Ma az épület a Zempléni Kulturális Központnak ad otthont, valamint étterem, regionális újságok szerkesztősége és más szervezetek is működnek itt.

Az utóbbi időben nagyon szép erőfeszítéseket tesznek a helyi banktár "újjáélesztésére".

Az épület közelében, a Gorkého utca végén található az 1927-1929 közötti időszakból származó egykori nagymihályi (Michalovce) Capitol mozi történelmi épülete.

Fotoalbum k článku

Súvisiace články

Будівля банку
A bank épülete
A régi bíróság épülete
Aranybika
Bank building
Banková budova
Bankový palác
Budova starého súdu
Csillagvizsgáló
Grosz palota
Groszov palác
Hvezdáreň v Michalovciach
Kaplnka sv. Antona Paduánskeho
Kaštieľ Sztárayovcov
Mousson ház
Moussonov dom
Parkok, értékes fák
Parky, vzácne stromy
Páduai Szent Antal Kápolna
Radnica
Sedmičky v dejinách Michaloviec
Sztáray kastély
Városháza
Zlatý býk
Zsidó zsinagóga
Židovská synagóga

Mapa a body záujmu

Videá z regiónu