Logo dolnyzemplin.sk

Mousson ház

 

A jelenlegi Nagymihályi (Michalovce) Csillagvizsgáló épülete egy eredeti építmény, amelyet a grófi származású Sztáray család tagjai építettek Hrádokon.

A 18. század második feléből ismert adatok szerint Sztáray Mihály gróf (1747 - 1798) egy nyári házat építtetett a Hrádok-dombra, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a tájra. A 19. század második felében a hrádoki villa gróf Sztáray Antalé (1839 - 1893).

1931-ben Mousson Tivadar József művész családja telepedett le a hrádoki villában, amelyet Sztárai (Sztáray) Sándor gróftól béreltek. A gróf személyesen ismerte a művészt. A művész az eldugott romantikus helyen, gyönyörű természettel körülvéve boldognak érezte magát. A ház hangulatos, de szerény volt. Például a vizet egy közeli kútból hordták. Itt nem volt bevezetve az áram, így a villa lakói dízelgázzal világítottak. Az akkori technikai fejlemények közül csupán egy zsebelemes rádiójuk volt. A megtakarított pénzből a művész végül egy stúdióval bővítette a villát (annak északi oldalán), amelyben fokozatosan egyre több időt töltött. Mousson 1944-ig élt a villában.

Fotoalbum k článku

Súvisiace články

Будівля банку
A bank épülete
A régi bíróság épülete
Aranybika
Bank building
Bank palota
Banková budova
Bankový palác
Budova starého súdu
Grosz palota
Groszov palác
Kaplnka sv. Antona Paduánskeho
Kaštieľ Sztárayovcov
Moussonov dom
Parkok, értékes fák
Parky, vzácne stromy
Páduai Szent Antal Kápolna
Radnica
Sedmičky v dejinách Michaloviec
Sztáray kastély
Városháza
Zlatý býk
Zsidó zsinagóga
Židovská synagóga

Mapa a body záujmu

Videá z regiónu