Logo dolnyzemplin.sk

Aranybika

 

A 19. századi 30-as évekből írásos emlék létezik Nagymihályban (Michalovce) a „Bikánál“ kocsmáról – ennek azonban nem volt semmi köze a fiatalabb névrokonához. 

1905-1906 között az egyik legazdagabb nagymihályi (Michalovce) – Strömpl Gábor - az összeomlott háza helyén új emeletes „Aranybika“ szállodát építtetett fel, amely azóta a legnagyobb és legreprezentatívabb épületek közé tartozott az egész városban. Maga a Strömpl család több helyi hentesüzlet tulajdonosa is – aminek köszönhetően az egykori szálloda homlokzatát aranyozott bikafej díszíti.

Az épület terjedelmes helyiségeiben volt kocsma, kávézó cukrászdával, szálloda étterem, bankettek vagy táncos találkozókra használt nagy terem, szálló rész, bérletbe adott helységek, iroda, szép terasz, garázsok, autójavító műhely és benzinkút is.

A nagyteremben nemcsak a város képviselőinek és politikai pártjainak vagy egyesületeinek különféle találkozóit, hanem mulatságokat és bálokat is tartottak. Az épület fennállása alatt az "órai szálloda" időszakát is átélte, vándorszínházi előadásokat adtak itt elő, a hatalom átvétele után kommunisták első találkozóira vagy a népi milícia tagjainak kiképzésére is itt került sor.

Az épület jelenlegi formáját 2001-ben kapta – felújítást követően.

Fotoalbum k článku

Súvisiace články

Будівля банку
A bank épülete
A régi bíróság épülete
Bank building
Bank palota
Banková budova
Bankový palác
Budova starého súdu
Csillagvizsgáló
Grosz palota
Groszov palác
Hvezdáreň v Michalovciach
Kaplnka sv. Antona Paduánskeho
Kaštieľ Sztárayovcov
Mousson ház
Moussonov dom
Parkok, értékes fák
Parky, vzácne stromy
Páduai Szent Antal Kápolna
Radnica
Sedmičky v dejinách Michaloviec
Sztáray kastély
Városháza
Zlatý býk
Zsidó zsinagóga
Židovská synagóga

Mapa a body záujmu

Videá z regiónu