Logo dolnyzemplin.sk

Sztáray kastély

 

Jöjjö velünk egy sétára Nagymihály (Michalovce) történelmi központjába...
Itt - a mai Templom téren (Kostolné námestie) és a szomszédos utcákban - íródott városunk legrégebbi története.

Milyen lehetett a környék a középkorban? A kastély és környezete helyén valószínűleg egy erődített nemesi udvar állt, ráadásul a Laborc (Laborec) folyó és egy árok védte, valamint egy kisebb szakrális épület - egy rotunda is állt itt, később sokkal nagyobb gótikus templom épült mellette.

Ez a mezőgazdasági város eredetileg a Nagymihályi (Michalovce) urak családjának egyikéhez tartozott. A legfontosabb tag talán Nagymihályi (Michalovce) Albert volt Albert,akit Ungi (Užský) vagy Vinnai (Viniansky) Albertnek is hívtak - a magyarországi Szent János-rend legmagasabb képviselője és dalmát-horvát bán. Főként a harctéreken szerzett hírnevet, jól kezelte a megbízott tisztségeket is, ezt bizonyítja Zsigmond luxemburgi király kedvtelése is. A Sztáray család is ebből a családból származik, akik mintegy kétszáz éven át (a 18. és 20. század között) formálták a város történetét. A nagycsalád leghíresebb tagjai között szerepel Irmu Sztáray – Habsburg Erzsébet, ismertebb nevén Sissi császárné udvarhölgye.

A kastély – a Sztáray család mai napig megőrzött egykori székhelye – Nagymihály (Michalovce) területén a legértékesebb történelmi épületei közé tartozik. 1957-től a Zempléni múzeum kiállításai láthatóak itt. 

A kastélyegyüttes épületei az eredetileg középkori vár területén találhatók. Már a reneszánsz idején átépítették e kőépítmény használható részeit egy kényelmesebb kúria típusú rezidenciává. A kastély a 18. században barokk stílusú felújításon esett át, ekkor épült ki az első emelet, tornyok és új bejárati lépcső lett kialakítva. A 19. század elején, az utolsó nagyobb - klasszicista rekonstrukció során - az építtető H. Koch földszintes oldalsó szárnyakat adott hozzá, amelyek az udvarháznak szabálytalan U betű alaprajzot adtak, ezzel létrehozva az ún. tiszteletbeli udvart (cour d ’honeur).

A Sztáray család a nagymihályi (Michalovce) kastélyt a 18. század közepétől 1944-ig folyamatosan birtokolta. A 19. században az udvarház közelében egy csodálatos istállót építettek, oldalán szolgálói lakásokkal. A parkban található késő reneszánsz stílusú ún. régi kastély épülete a 16. század közepén épült. Eredetileg lakóhelyként szolgált a különálló kastély, majd később gazdasági célokra használták fel - ott volt a Sztáray vagyon igazgatása is.

A kastélyhoz különböző legendák kapcsolódnak – pl. a titkos földalatti folyosóról vagy a fehérasszonyról. 

Fotoalbum k článku

Súvisiace články

Будівля банку
A bank épülete
A régi bíróság épülete
Aranybika
Bank building
Bank palota
Banková budova
Bankový palác
Budova starého súdu
Csillagvizsgáló
Grosz palota
Groszov palác
Hvezdáreň v Michalovciach
Kaplnka sv. Antona Paduánskeho
Kaštiež Sztárayovcov
Mousson ház
Moussonov dom
Parkok, értékes fák
Parky, vzácne stromy
Páduai Szent Antal Kápolna
Radnica
Sedmičky v dejinách Michaloviec
Városháza
Zlatý býk
Zsidó zsinagóga
Židovská synagóga

Mapa a body záujmu

Videá z regiónu