Logo dolnyzemplin.sk

Tengerszem-tó

A Vihorláti hegységek (pohoria Vihorlat) szívében található Szlovákia (Slovensko) egyik természetes tóinak legszebbje – a Tengerszem-tó (Morské oko).

A Tengerszem-tó Nemzeti Természetvédelmi Terület (Národná prírodná rezervácia Morské oko) a Vihorlát Tájvédelmi Területen (CHKO Vihorlat) található. A Vihorlát erdők (Vihorlatské lesy) ölelésében 618 m tengerszint feletti magasságban sejtelmesen tükröződik a Tengerszem-tó (Morské oko) 13,8 ha vízterületével (750 m hosszú és kb. 25 m mély), melyet a környező tisztavízű patakok táplálnak. A tó a sebes pisztráng, szivárványos pisztráng, fürge cselle és csapósügér halak otthona. A Vihorlát Tájvédelmi Terület (CHKO Vihorlat) jelzett tanösvénye onnan egy domináns természeti emlékhez vezet - a Szinnai kőhöz (Sninský kameň), amely 1005 m magasságban található.

Ma 13 halfaj található a tóban és a környező mellékfolyóiban, melyek közül az említett sebes pisztráng és szivárványos pisztráng mellett jelentős a fejes domolykó, továbbá megtalálható itt a fenékjáró küllő, a szélhajtó küsz és a petényi márna is.  

 

Keletkezése és elhelyezkedése 

A Tengerszem-tó (Morské oko) kialakulása a vihorláti (Vihorlat) vulkanikus aktivitás elhalványodásának időszakába esik. A Motrogon és Jedlinka keleti lejtőjétől lezúduló hatalmas földcsuszamlás elzárta az Okna-patak (potok Okna) völgyét, és a gát mögött természetes tó jött létre. A Tengerszem-tó kivételes eredetével, elhelyezkedésével, fizikai-kémiai és biológiai rendszerével. Remetevasgyár (Remetské Hámre) község kataszterében, a Szinnai kő (Sninský kameň) alatt fekszik, 619 m magasságban, helyenként eléri a 25,1m mélységet is. Napjainkban látható formája a 19. század nyolcvanas éveiből származik, amikor mesterséges gáttal látták el. Körülbelül 7 ha tóterület a vízszint 5 m-rel történő növelése után a mai 13,8 ha-os területet hozta létre. A tó maximális hossza 775 m, szélessége 312 m.
 

A tó leírása 

A tavat 6 állandó forrás és néhány átmeneti forrás táplálja. Felesleges vizét az Okna patak (potok Okna) vezeti el. A partja nagyon tagolt. Nyugati és északi oldalán enyhe lejtő található, melyet finom homok borít. A keleti part meredek és sziklás. A tó mélyebb részeit vastag iszapréteg borítja. A mellékfolyók közelében felhalmozódnak a levelek, amelyekből egész évben metán szabadul fel.

A Tengerszem-tó Szlovákiában rendkívülinek számít. Természeti értékeinek megőrzése céljából 1984 óta nemzeti természetvédelmi területként van számon tartva. Napjainkra a természetvédelmi terület elérte 108,48ha területet. 
 

Kockázatok 

Az erdei utak építése, valamint az elavult állományok alacsonyan fekvő módon történő kitermelése nagy veszélyt jelent a tóra. A lejtők és az útszakaszok fokozott eróziója, valamint az úttestből az átereszekbe szivárgó víz koncentrációjának eredményeként nő a talaj és a föld szállítása a tóba. A talaj mellett szerves anyagok (levelek, ágak, kéreg, humusz stb.) is belekerülnek, amelyek a tóban való letelepedés után bomlanak le kimerítve a víz oldható oxigénjét. Mindezek a körülmények befolyásolják a víz fizikai-kémiai és biológiai tulajdonságait. A víz táplálóbbá válik, az algák mennyisége nő és az áttetszőség csökken.

A Tengerszem-tó (Morské oko) a Vihorlát Tájvédelmi Területen (CHKO Vihorlat) belüli Nemzeti Természetvédelmi Terület, ezért tilos benne az úszás, a csónakázás és a horgászat.

Súvisiace články

CHKO Latorica
Chránená krajinná oblas Vihorlat
Educational trails
Industrial monuments
Latorca Tájvédelmi Terület
Morské oko
Morské oko (Sea eye)
Műszaki emlékek
Náučné chodníky
Protected landscape area Vihorlat
Sninsky kameň (peak)
Sninský kameň
Szinnai kő
Tanösvények
Technické pamiatky
Tourist routes
Turistické trasy
Túraútvonalak
Vihorlát Tájvédelmi Terület

Mapa a body záujmu

Videá z regiónu