Logo dolnyzemplin.sk

Folyók, vízitúrák

Laborc

Zemplén régió (región Zemplín) szimbóluma, mivel északról dél felé a régió csaknem egészét átszeli. Hossza 129 km. Az Alacsony Beszkidekben (Nízke Beskydy) ered 682 m tengerszint feletti magasságban. Túlnyomórészt a Vírava (Vírava), Udava (Udava) és Cirocha (Cirocha) baloldali, viszonylag kiterjedt folyóit veszi fel, amelyekkel együtt Homonna (Humenné) felett legyező formát alkot. A folyó később megkerüli a Vihorlát-hegységet (pohorie Vihorlat) és leér a síkságra, ahol enyhül az esése és baloldalról összefolyik a nagy Ung (Uh) folyóval.

A Laborc (Laborec) Őrmező (Strážske) városától egészen a torkolatáig egész évben csónakázható és kiváló lehetőséget nyújt egy nem túl megerőltető kiránduláshoz. A Laborcradványtól (Radvaň nad Laborcom) Hommonáig (Humenné), illetve tovább, Őrmezőig (Strážske) tartó szakasz evezés szempontjából érdekesebb. Ahhoz, hogy evezhető legyen, a koskóci (Koškovce) vízmérőnek legalább 80 cm-t kell mutatnia.

 

Ondava 

Az Ondava (Ondava) a mellékfolyóival együtt (Tapoly (Topža) és egyéb) a következő járások területét vezeti el: Bártfa (Bardejov), Felsővízköz (Svidník), Sztropkó (Stropkov), Varannó (Vranov nad Topžou), Mezőlaborc (Mezőlaborc), Homonna (Humenné), Nagymihály (Michalovce) és Tőketerebes (Trebišov). A baloldali Latorcával (Latorica) együtt Zemplén (Zemplín) községnél, 94,5 m tengerszint feletti magasságnál, való összefolyásukból jön létre a Bodrog (Bodrog) folyó. Hosszúságát tekintve a 8. leghosszabb folyó az országban. Fokozatosan szeli át az Ondavai hegységet (Ondavská vrchovina), a Beszkidek előhegységét (Beskydské  predhorie), a Kelet-Szlovákiai Dombságot (Východoslovenská pahorkatina) és a Kelet-Szlovákiai Alföldet (Východoslovenská rovina).

Felsővízköztől (Svidník) a folyó 90 cm-es vízállásnál csónakázható, Sztropkótól (Stropkov) pedig akkor, ha a helyi vízmérő legalább 50 cm-t mutat. A Domasa (Domaša) víztározó alatti szakasz egész évben csónakázható amennyiben a hencóci (Hencovce) vízszintmérő 161 cm-es vízállást mutat.

 

Ung 

Az Ung (Uh) folyó a Laborc (Laborec) baloldali mellékfolyója. Teljes hossza 127 km, amelyből csak 21,3 km esik Szlovákiára (Slovensko). Ukrajnában (Ukrajina) az Északkeleti-Kárpátokban (Východné Karpaty) ered. Az Ung (Uh) területünkön jellegzetesen síksági folyó, a Kelet-Szlovákiai Alföldön (Východoslovenská rovina) folyik keresztül. A folyami lerakódások hatalmas rétegeit hordozza, rengeteg holtágat alkot.
 

Latorca 

A Latorca (Latoric) az Ondavával (Ondava) egyesülve hozza létre a Bodrog folyót. Teljes hossza 188 km, összesen 7 700 km2 területet vezet el, míg Szlovákiában (Slovensko) csupán 38 km hosszúságú és vízgyűjtő területe 2 486 km2. A Latorca (Latorica) területünkön jellemzően síksági folyó, nagy mennyiségű kanyarulatot, holtágat és folyami szigetet hoz létre. Szlovákiában (Slovensko) keresztülfolyik a Latorca Tájvédelmi Területen (CHKO Latorica), ártéri erdők és mocsaras rétek területén.

A Latorca (Latorica) megfelelő az evezés valamint az igényes vízi turisták számára is. Bár nem nyújt adrenalin élményt, de elragadja a csönd, a béke és a vadon minden kedvelőjét.

 

Bodrog 

Az Ondava (Ondava) a Latorcával (Latorica) együtt hozza létre a Bodrogot (Bodrog), Zemplén (Zemplín) községnél folynak össze. Magyarországra (Maďarsko) Bodrogszög (Klin nad Bodrogom) és Borsi (Borša) községek közelében lép át. A Bodrog (Bodrog) folyó az egyetlen kelet-szlovákiai (Východné Slovensko) vízi út, így nagyobb hajókkal hajózható, a vízszinttől függően mélysége eléri a min. 230 cm-t. Ahol a Bodrog (Bodrog) elhagyja Szlovákiát (Slovensko), ott található az ország legalacsonyabban fekvő pontja, 94,3 m tengerszint feletti magasságban. A Bodrog a szlovák és a magyar szakaszon is csónakázható.


Tisza 

A Tisza (Tisa) Szlovákia (Slovensko) második legnagyobb vízhozamú folyója, a Duna leghosszabb baloldali mellékfolyója. Az Északkeleti-Kárpátokban (Východné Karpaty) ered. Ukrajna (Ukrajina) és Románia (Rumunsko) határ menti területén keresztül Magyarországon (Maďarsko) folyik, majd egy rövid szakaszon a szlovák-magyar határt képezi végül Vajdaság (Vojvodina) területén ömlik a Dunába (Dunaj).

A folyó a szlovák határ közelében fekvő Dombrádtól hajózható. A nagyobb hajók Tokajtól közlekedhetnek a folyón, ahol jobboldali mellékfolyóként ömlik a Bodrog (Bodrog) a Tiszába (Tisa). Az Északkelet-Magyarországon (Severovýchodné Maďarsko) található Kiskörei-víztározó nemcsak a vízszint szabályozására szolgál, hanem az aszályos időben igényelt vízpótlást is szolgáltatja. A keletkezett Tisza-tó (jazero Tisa) egyike népszerű turistacélpont.

 További információk http://www.alcea.sk/rieky-regionu.html

Fotoalbum k článku

Súvisiace články

Agroturistika
Agroturizmus
Holiday camps and Auto campings
Kempingek és faházikók
Kempy a chatové osady
Plavba loďou
Rural tourism
Vodné toky, splavovanie riek
Watercourses and rafting

Mapa a body záujmu

Videá z regiónu