Logo dolnyzemplin.sk

Széles-tó (Zemplínska Šírava)

A víz olyan, mint egy elbűvölő esprit, uralja Zemplén (Zemplín) területeit. Különösen a Széles-tó (Zemplínska Šírava) víztározó felelős ezért. Száz napsütéses nap - ez a legjobb hirdetés, amely a partokra és a vízbe csalogatja a látogatókat.

A jól ismert üdülőövezet, a Széles-tó (Zemplínska Šírava) Szlovákia egyik legmelegebb helye. Soha nem látott számú trópusi nap és éjszaka tette Szlovákia (Slovensko) második legnagyobb felületű állóvizét a zempléni (Zemplín) régió fontos turisztikai központjává. A vízfelszín területe 33 km2, hossza 11 km, szélessége 3,5 km, átlagos mélysége 9,5 m, maximális mélysége 14 m. A Széles-tó (Zemplínska Šírava) kivételesen kedvező feltételekkel rendelkezik az úszáshoz, a vízi sportokhoz, a horgászathoz és a túrázáshoz.

A Széles-tó (Zemplínska Šírava) Szlovákia (Slovensko) második legnagyobb víztározója. A múlt század hatvanas éveinek első felében épült, és befejezése óta fontos üdülőterületté vált, amely nemcsak a belföldi, hanem a külföldi látogatókat is vonzza.

Minden egyes üdülőhely könnyen megközelíthető a víztározót körülvevő útról. Az üdülőhelyek a szállás- és vendéglátási szolgáltatások széles választékát kínálják. Jellegzetesen szép helyek találhatóak itt kempingezésre és táborozásra. A kényelmes és magas színvonalú kikapcsolódás kedvelői minden bizonnyal megtalálják az üdülőhelyek által kínált számos lehetőség közül az igényüknek megfelelőt, amelyet a központok szállodái, üdülőtelepei, bungalói, egészségügyi szállodái és magán vendégházai kínálnak.

A Széles-tó (Zemplínská Šírava) környéke még az őszi hónapokban is lehetőséget kínál a kikapcsolódásra. A dombok és hegységek déli lejtőit sűrű szőlőültetvények borítják, amelyek lehetővé teszik a helyi falvakra jellemző hagyományos szüreteken és bor előállításában való részvételt. A Vihorláti hegységek (Vihorlatské vrchy) sűrű és hatalmas erdei a félénk vadak paradicsoma. Az önmagunk felülmúlásából fakadó elégedettség érzetét a Szinnai kőre (Sninský kameň) való feljutás és a Tengerszem-tó (Morské oko) lenyűgöző tájának megtekintése erősíti.

Külvárosi terület - Fehérhegy (Biela hora) 

A Fehérhegy (Biela hora) a Széles-tó (Zemplínská Šírava) első üdülőközpontja. Nagymihálytól (Michalovce) mindössze 3 km-re található. Az üdülőhelyre számos magánház jellemző, amelyek közül néhány magánszállást is kínál. Az üdülőhely terepe enyhén lejtős, füves, fokozatos belépéssel a vízbe, a kavicsos strand hossza 1500 m. Az üdülőhely nyugati széle erdőpark. A Fehérhegy (Biela hora) üdülőközpont kínálata közé tartozik a vízi sportok – vízibicikli kölcsönzés, sportolási lehetőség - strandröplabda, minifoci, minigolf, túrázás és kerékpározás. A belépés az üdülőközpontba ingyenes.

Napsugár, Horka (Slnečný lúč, Hôrka) 

Horka (Hôrka) a Széles-tó egyik legjelentősebb üdülőközpontja, a morfológiailag érdekes Nagy és Kis Senderov (Vežký a Malý Senderov) dombok alatt terül el. Nagymihálytól (Michalovce) 8 km-re található. Az üdülőhely területe 15 ha. A Horka üdülőhelyet (Stredisko Hôrka) a legszebb homokos és kavicsos strandok jellemzik, valamint a szolgáltatások, a kulturális és a sportlétesítmények nagyszámú kínálata. Az üdülőhelyen található egy fő információs központ, egy kikötő, több mint 700 autónak parkolóhely, egy nagy sportkomplexum 4 teniszpályával, strandröplabda-pálya, streetball, minifoci, minigolf és játszótér.

Medve-hegy (Medvedia Hora) 

A Medve-hegy (Medvedia hora) üdülőhely természetileg a legértékesebb tájon található, egy magasított hegyfok lábánál - egy vulkanikus eredetű félszigeten. A tópart legszebb látványa összekapcsolódik a Medve-hegy (Medvedia hora) látképével. A hegyfok az üdülőközpontot keleti és nyugati részre osztja. A Medve-hegy (Medvedia hora) nyugati részén található egy

3 ha területű rekreációs terület egy kialakított kavicsos stranddal, autóskempinggel, vízibicikli kölcsönzővel, és kb. 250 autó számára parkolóhellyel.

Kövesd (Kamenec) 

A Kövesd (Kamenec) üdülőközpont 2 km hosszan terjeszkedik el Ungtavas (Kaluža) és Kövesd (Kamenec) községek között kb. 16 ha területen. A központ Nagymihálytól (Michalovce) 11 km-re található. A kavicsos strand a vízfelülettel együtt megfelelő körülményeket biztosít a vízi sportok számára. A festői öbölben van egy csúszda is. A közelben szórakoztató attrakciók és számos büfé található. Itt található a legjobb szórakoztató központ is, a Motel Kamenec, ahol hétvégenként különböző rendezvényeket tartanak.

Hajagos (Klokočov) 

Hajagos (Klokočov) üdülőközpont 12 km-re található Nagymihálytól (Michalovce). Az üdülőhelyen 200 sátor és lakókocsi befogadására alkalmas autókemping található. Az üdülő közelében található Hajagos (Klokočov) község, amely zarándokhelyként ismert. A Szeplőtelen Szűz tiszteletére szentelt görögkatolikus templomban Könnyező Szűzanya kegyképe látható, amely 1670-ben könnyezett. Az üdülőhelyen egy újonnan épült medencekomplexum található.

Pažkov (Pažkov) 

A Széles-tó (Zemplínska Šírava) északi oldalán található utolsó üdölőközpont Pažkov (Pažkov). Hajagos (Klokočov ) és Harapás (Kusín) községek között terül el, Nagymihálytól (Michalovce) 13 km-re. A 15 ha területű központ képes akár 1200 sátor és lakókocsi befogadására. Az üdülőhely ideális a családi kikapcsolódásra összekötve csónakázással és horgászattal. A Pažkov (Pažkov) üdülőhely mögött egy ornitológiai vízimadár-rezervátum és egy halászati rezervátum található. 

További részletek:

http://www.sirava.eu
http://www.sirava.sk

Fotoalbum k článku

Súvisiace články

Cycling routes
Cyklotrasy
Kerékpárutak
Kúpaliská a bazény
Lidos and pools
Senianske rybníky
Sport és sportpályák
Sports and sport grounds
Strandok és uszodák
Vinianské jazero
Vinnai-tó
Zemplínska šírava
Zemplínska šírava (reservoir)
Šport a športoviská

Mapa a body záujmu

Videá z regiónu