Logo dolnyzemplin.sk

Tengerszem-tó

A Vihorláti hegységek (pohoria Vihorlat) szívében található Szlovákia (Slovensko) egyik természetes tóinak legszebbje – a Tengerszem-tó (Morské oko).

A Tengerszem-tó Nemzeti Természetvédelmi Terület (Národná prírodná rezervácia Morské oko) a Vihorlát Tájvédelmi Területen (CHKO Vihorlat) található. A Vihorlát erdők (Vihorlatské lesy) ölelésében 618 m tengerszint feletti magasságban sejtelmesen tükröződik a Tengerszem-tó (Morské oko) 13,8 ha vízterületével (750 m hosszú és kb. 25 m mély), melyet a környező tisztavízű patakok táplálnak. A tó a sebes pisztráng, szivárványos pisztráng, fürge cselle és csapósügér halak otthona. A Vihorlát Tájvédelmi Terület (CHKO Vihorlat) jelzett tanösvénye onnan egy domináns természeti emlékhez vezet - a Szinnai kőhöz (Sninský kameň), amely 1005 m magasságban található.

Ma 13 halfaj található a tóban és a környező mellékfolyóiban, melyek közül az említett sebes pisztráng és szivárványos pisztráng mellett jelentős a fejes domolykó, továbbá megtalálható itt a fenékjáró küllő, a szélhajtó küsz és a petényi márna is.  

 

Keletkezése és elhelyezkedése 

A Tengerszem-tó (Morské oko) kialakulása a vihorláti (Vihorlat) vulkanikus aktivitás elhalványodásának időszakába esik. A Motrogon és Jedlinka keleti lejtőjétől lezúduló hatalmas földcsuszamlás elzárta az Okna-patak (potok Okna) völgyét, és a gát mögött természetes tó jött létre. A Tengerszem-tó kivételes eredetével, elhelyezkedésével, fizikai-kémiai és biológiai rendszerével. Remetevasgyár (Remetské Hámre) község kataszterében, a Szinnai kő (Sninský kameň) alatt fekszik, 619 m magasságban, helyenként eléri a 25,1m mélységet is. Napjainkban látható formája a 19. század nyolcvanas éveiből származik, amikor mesterséges gáttal látták el. Körülbelül 7 ha tóterület a vízszint 5 m-rel történő növelése után a mai 13,8 ha-os területet hozta létre. A tó maximális hossza 775 m, szélessége 312 m.
 

A tó leírása 

A tavat 6 állandó forrás és néhány átmeneti forrás táplálja. Felesleges vizét az Okna patak (potok Okna) vezeti el. A partja nagyon tagolt. Nyugati és északi oldalán enyhe lejtő található, melyet finom homok borít. A keleti part meredek és sziklás. A tó mélyebb részeit vastag iszapréteg borítja. A mellékfolyók közelében felhalmozódnak a levelek, amelyekből egész évben metán szabadul fel.

A Tengerszem-tó Szlovákiában rendkívülinek számít. Természeti értékeinek megőrzése céljából 1984 óta nemzeti természetvédelmi területként van számon tartva. Napjainkra a természetvédelmi terület elérte 108,48ha területet. 
 

Kockázatok 

Az erdei utak építése, valamint az elavult állományok alacsonyan fekvő módon történő kitermelése nagy veszélyt jelent a tóra. A lejtők és az útszakaszok fokozott eróziója, valamint az úttestből az átereszekbe szivárgó víz koncentrációjának eredményeként nő a talaj és a föld szállítása a tóba. A talaj mellett szerves anyagok (levelek, ágak, kéreg, humusz stb.) is belekerülnek, amelyek a tóban való letelepedés után bomlanak le kimerítve a víz oldható oxigénjét. Mindezek a körülmények befolyásolják a víz fizikai-kémiai és biológiai tulajdonságait. A víz táplálóbbá válik, az algák mennyisége nő és az áttetszőség csökken.

A Tengerszem-tó (Morské oko) a Vihorlát Tájvédelmi Területen (CHKO Vihorlat) belüli Nemzeti Természetvédelmi Terület, ezért tilos benne az úszás, a csónakázás és a horgászat.

Súvisiace články

CHKO Latorica
Chránená krajinná oblas Vihorlat
Educational trails
Industrial monuments
Latorca Tájvédelmi Terület
Morské oko
Morské oko (Sea eye)
Műszaki emlékek
Náučné chodníky
Pešia turistika a cyklistika
Protected landscape area Vihorlat
Sninsky kameň (peak)
Sninský kameň
Szinnai kő
Tanösvények
Technické pamiatky
Tourist routes
Turistické trasy
Túraútvonalak
Vihorlát Tájvédelmi Terület

Mapa a body záujmu

Videá z regiónu