Logo dolnyzemplin.sk

Műszaki emlékek

A régióban számos műszaki emlék található, amelyek szerepelnek a műszaki emlékek jegyzékében. A műemlékek műszaki állapota jelentősen eltérő és a többségük felújításra szorul.  

Kötélhíd Szirénfalván (Ptrukša), mely ritkaság 

A híd Battyán (Boany) és Szirénfalva (Ptrukša) községeket köti össze a Latorca-folyón (rieka Latorica) keresztül, már 1968 óta. A hidat a szirénfalvi (Ptrukša) lakosok saját erőből építették az ötvenes években és ma is nagy népszerűségnek örvend. Jelentősen lerövidíti a közúti közlekedést a tiszacsernyői (Čierna nad Tisou) vasúti átrakodó állomáshoz. Nemcsak két vidék, a Bodrogköz (Medzibodrožie) és az Ung-vidék (Použie) találkozása ez, hanem három államé is: Szovákia (Slovensko), Magyarország (Maďarsko) és Ukrajna (Ukraina) metszéspontja. A függőhíd 45 méter hosszú, egy méter széles, falécekből épült és 7 méter magasan nyúlik át a Latorcán (Latorica). 1968-ban a helyi munkások építették, hogy rövidebb úton érjék munkahelyüket a tiszacsernyői (Čierna nad Tisou) vasúti átrakodóállomáson. A vasút ez egyetlen munkadaadó vállalat volt a környéken. A hidat ma magyar, szlovák, cseh és ukrán kerékpáros turisták használják.

Remetevasgyári (Remetské Hámre) kisvasút maradványai 

A 20. század elejéből származó keskeny nyomtávú erdei kisvasút ún. „faházacska“, mely eleinte az uraságokat szállította a Tengerszem-tó (Morské oko) melletti vadásztanyára majd később faszállításra használták a remtevasgyári (Remetské Hámre) fűrésztelepre. 1922 és 1924 között az útvonalat felújították és egészen Nagymihályig (Michalovce) meghosszabbították. A községben található egy motoros kismozdony és két speciális, faszállító vagon is.

Tarnai (Trnava pri Laborci) kőhidak 

A tarnai kőhidak ma is rendeltetésszerűen látják el feladatukat. Szerepelnek a Szlovák Köztársaság Ipari Műemlékeinek központi jegyzékében.
  

Föld alatti tufa pincék a tokaji vidéken (Tokajská oblas) 

Föld alatti tufa pincék találhatóak Kistoronya (Malá Tŕňa), Nagytoronya (Vežká Tŕňa) és Szőlőske (Viničky) községekben – tipikus föld alatti tufába vájt pincék (1567 évből).  Nagytoronya (Vežká Trňa) községben 27 történelmi gazdasági borospince található, melyek mindegyikéből pince alagút épült ki a föld alatt. A pincék és a körülöttük lévő terület a Nemzeti kulturális műemlékek jegyzékében, mint ingatlan nemzeti kulturális műemlékek szerepelnek. Eredetileg az Oszmán birodalom katonái elleni támadások búvóhelyeként szolgáltak. Ma a bor egyedülálló tárolási és többéves érlelésére szolgálnak, ahol a hőmérséklet az egész évben állandó. A pincék boltozatain a bor fahordókból történő elpárologtatásával Cladosporium cellare person nevű nemes penicillin alapú penész képződik.

Szőlőske (Viničky) község érdekessége még a Bodrog folyó (rieka Bodrog) felett áthaladó vasgát híd. 

 

Vízi malmok 

Jelenleg a Felsőhalas (Vyšná Rybnica), Hanajna (Hnojné) és Törökruszka (Ruskovce) községekben található vízi malmok és az utóbbiban fűrész is, a nemzeti kulturális műemlékekhez tartoznak a megőrzött eredeti építészet és a kifinomult műszaki felszereltség miatt. Az eredeti törökruszkai (Ruskovce) malomból megmaradt a turbina (1589-es évből) jelenleg részben mint egy kis vízi hőerőmű működik. A Pazdics (Pozdišovce) községben található malom a 19. század első harmadának korszakából maradt fenn, jelenleg nem használják. Védett műszaki műemlék. A Hanajna (Hnojné) községben található vízimalom jelenleg nem használják. A felsőhalasi (Vyšná Rybnica) vízimalom 1947-ben épült, jelenleg nem használják. 

Súvisiace články

Chránená krajinná oblas Vihorlat
Educational trails
Industrial monuments
Morské oko
Morské oko (Sea eye)
Náučné chodníky
Protected landscape area Vihorlat
Sninsky kameň (peak)
Sninský kameň
Szinnai kő
Tanösvények
Technické pamiatky
Tengerszem-tó
Tourist routes
Turistické trasy
Túraútvonalak
Vihorlát Tájvédelmi Terület

Mapa a body záujmu

Videá z regiónu