Logo dolnyzemplin.sk

Szinnai kő

A Szinnai kő (Sninský  kameň) természeti emléket 1982-ben nyilvánították ki és védettség alatt elsősorban két kőzet képződmény van, melyek lapos lávacsúcs formájúak. Ezek a Nagy Szinnai kő (Vežký Sninský kameň) – 998 m tengerszint feletti magasságban, mely alacsonyabban fekszik, de felületileg nagyobb és a Kis Szinnai kő (Malý Sninský kameň) kisebb felülettel, 1005 m tengerszint feletti magasságban. Mivel a Vihorlát-hegységek (Vihorlatské vrchy) legmagasabb csúcsa a Vihorlát (Vihorlat) (1076 m tengerszint feletti magasság) katonai területen fekszik, a turisták számára vonzóbb a Szinnai kő (Sninský  kameň).

A Szinnai kő (Sninský kameň) joggal az egyik legszebb természeti képződmény az egész Vihorláti hegységben (pohorie Vihorlat). Morfológiailag jelentős sziklagerincet képvisel, két felső fennsíkkal. Ezek egy olyan lávafolyás maradványai, amelyek andezitből épülnek fel lemezszerű elválasztással, és szinte merőleges falakkal emelkednek a környező bükkösök fölé körülbelül 15-20 m magasságban. Mindkét ormot egy kis nyereg választja el, turisztikai útjelző táblával (piros-kék-zöld tábla). Az ormokra való fellépés vaslétrákon lehetséges, míg mindkét kő teteje helyenként csak 5-15 m széles, körülbelül 50-80 m hosszú. A nyugati oromról gyönyörű kilátás nyílik északra és nyugatra – különösen Szinna (Snina) városára és Vihorlát (Vihorlat) fő gerincére. A keleti oromról gyönyörű kilátás nyílik keletre és délre: a festői hegyi tóra – Tengerszem-tó (Morské oko), a Popričný határgerincre és a kelet-szlovákiai alföldre (Východoslovenská nížina).

A csúcsra való fellépés nemcsak kilátásban, de flórájában is pazar, elbűvölő a növények előfordulása a csúcs hideg északi és meleg déli oldalán. Előfordul itt a vihorláti csenkesz, havasi iszalag, vörösnedvű varjúháj, kereklevelű harangvirág, havasi kakicsvirág. A sűrű és területileg nagy erdők több gerinces fajnak adnak otthont. Az itt megtalálható szépségekről a tanösvény egyes információs tábláin lehet olvasni, mely Remetevasgyárból (Remetské Hámre) vezet a Tengerszem-tavon (Morské oko) keresztül a csúcsra és aztán a Szinnai halastavakhoz (Sninské rybníky).

A csúcsra mindkét irányból fel lehet jutni - északról a Szinnai halastavaktól (Sninské rybníky) (260 m tengerszint feletti magasságban) a kék útvonalon - körülbelül 8 km a táv. Délről körülbelül 8 km-es erdei aszfaltozott út mentén Remetevasgyár (Remetské Hámre) felől.

Tengerszem-tó (Morské oko) (618 m tengerszint feletti magasságban), majd még kb. 4 km a csúcsra (vagy autóval a Tengerszem-tó (Morské oko) alatti parkolóig). A legrövidebb, de a legigényesebb útvonal a zöld jel mentén vezet Józsefhámor (Zemplínské Hámre) felől. A falu felső végén, a kőbánya előtt (450 m tengerszint feletti magasságban) lehet parkolni, onnan pedig folyamatosan emelkedni lehet a csúcsra - 550 m-es magasságnövekedés kb. 2,2 km-es szakaszon. A távolba való kilátás azonban megéri a fáradságot.

Fotoalbum k článku

Súvisiace články

Chránená krajinná oblas Vihorlat
Cycling routes
Cyklotrasy
Educational trails
Industrial monuments
Kerékpárutak
Morské oko
Morské oko (Sea eye)
Műszaki emlékek
Náučné chodníky
Protected landscape area Vihorlat
Sninsky kameň (peak)
Sninský kameň
Tanösvények
Technické pamiatky
Tengerszem-tó
Tourist routes
Turistické trasy
Túraútvonalak
Vihorlát Tájvédelmi Terület
Vinianské jazero
Vinnai-tó

Mapa a body záujmu

Videá z regiónu