Logo dolnyzemplin.sk

Borturizmus

Tokaji borút 

A Tokaji borút magában foglalja a Tokaji falvakat, szőlőtermelőket, borászokat a régióból, kulturális és történelmi emlékműveket, bor üzleteket, vendéglátókat és szálláshelyeket, utazási irodákat, egyesületeket és szervezeteket, akik részt vesznek a tokaji borvidék fejlesztésében. A Tokaji borút része a szlovák Tokaji borvidéknek, ami a 907 hektáros területével nem csak Szlovákiában, de az egész világon a legkissebb borvidék. A Tokaji borvidék a tőketerebesi (Trebišov) járásban terjeszkedik el, hét község kataszterében: Bári (Bara), Csörgő (Čerhov), Csarnahó (Černochov), Kistoronya (Malá Tŕňa), Újhely (Slovenské Nové Mesto), Nagytoronya (Vežká Tŕňa) és Szőlőske (Viničky). További községek is ehhez a területhez tartoznak, mint Borsi (Borša), Zemplén (Zemplín), Ladmóc (Ladmovce), stb.

A Tokaji borvidék borai a következők: 

 • Tokaji különlegességek – száraz vagy édes Szamorodni, Tokaji Válogatások, Tokaji Esszenciák, Tokaji Fordítás, Tokaji Máslás
 • Tokaji borok - Tokaji Furmint, Hárslevelű, Muskotály, Tokaji Cuveé, különleges minőségű és Tokaji Pezsgő

A bortermelők alapvető szolgáltatásai a következők: 

 • borárusítás (hordós és fogyasztói csomagolásban)
 • borkóstoló
 • frissítők
 • borospince látogatás

 

A Tokaji borvidék termelői 

 • Tokaj Macík, Winery s.r.o , Medzipivničná 174, 076 82 Malá Tŕňa  
  Tokaji szőlőfajtákat dolgoznak fel az újonnan felépített termelőüzemükben, ahol „modern Tokajit“ készítenek. Az „Új generációs“ borok az alapvető fajtákból készülnek Furmint, Hárslevelű, Muskotály, különböző tulajdonsággal a „késői szüretelésűtől“ egészen a “töppedt szőlőből készültig”  
   
 • Tokaj &CO, s.r.o , Medzipivničná 202,  076 82 Malá Tŕňa 
  A vállalkozás egy 14. századból származó egyedülálló történelmi tufapince tulajdonosa (nemzeti kulturális emlékmű Kistoronyán (Malá Tŕňa)), mely 2500 m hosszú és ahol tokaji borokat archiválnak. Összesen 300 hektár területű szőlőültetvényből takarítja be a termést. Csak saját termésből és jó évjáratban 300 ezer liter bort készít. A borok kínálatát kibővítette a Tokaji Fordítással és a miseborral.  
   
 • Vinárstvo J. & J. Ostrožovič, Nižná 233, 076 82 Vežká Tŕňa
  Jellegzetes tokaji borokat, valamint tokaji fajtaborokat és a kelet-szlovákiai (Východné Slovensko) borvidék nem tokaji fajtáit állítja elő. A vállalkozás tulajdonában lévő Tokaji házban akár 50 személy részére is biztosítanak borkóstolót, a ház alatt 13 méteres mélységben jellegzetes tokaji pince található.
   
 • Anna Nagyová – Zlatý strapec Viničky, Tokajská 118, 076 31 Viničky 
  A családi vállalkozás a jellegzetes kínálat mellett minőségi és fajtaborokat is készít (Gazda vörös, Kékfrankos, stb.) valamint a standard szolgátatásokon kívül a területükön található panzióban szállást is kínál.
   
 • Tokajská spoločnos Viničky, Hlavná 399/71, 076 31 Viničky
  A klasszikus borokon és szolgáltatásokon kívül agroturisztikai üdülést kínál természetes amfiteátrummal és kiülőkkel. 
   
 • Galafruit & CO, s.r.o., Medzipivničná 202, 076 82 Malá Tŕňa
  A vállalat a gyümölcstermesztés mellett szőlőt is termeszt, és tokaji borokat állít elő, amelyeket Kistoronya (Malá Třňa) több pincéjében érlel. A pincék közelében egy amfiteátrumot építettek, amelyet különféle társadalmi események szervezésére használnak.

 

Nagymihályi (Michalovce) – szobránci (Sobrance) borvidék

A környék legjobb szőlőültetvényei a Vihorláti hegység (Vihorlatské vrchy) lejtőin találhatók, Nagymihály (Michalovce), Szobránc (Sobrance) és a Széles-tó (Zemplínská Šírava) közelében. A Tiba (Tibava) község körüli szőlőültetvények a Vihorláti-hegység (Vihorlatské vrchy) délnyugati lejtőinek termékeny vulkanikus talaján terülnek el. A nagymihályi (Michalovce) szőlőtermelő vidék a Vihorlát hegylábon (podhorie Vihorlat) kívül található. A boripari vállalatok a Széles-tó (Zemplínska šírava) közelében összpontosítódnak. Tiba (Tibava), Dióska (Orechová) és Alsóhunkóc (Choňkovce) falvakban olyan bortermelő és borászati vállalatok működnek, amelyek a szokásos fajtájú és minőségi borok előállítására összpontosítanak. A kiváló helyi éghajlati viszonyok és az évi sok napsütéses nap hosszú hagyományt nyert a szőlőtermesztés és a borkészítés területén. A hazai és külföldi fórumokon a tibai (Tibava) borokért járó díjak száma magas minőségükről tanúskodik. A közeli Dióskában (Orechová), amely Szlovákia legkeletibb borfalvai közé tartozik, kiváló borok találhatóak. A Zemplénben (Zemplín) található Vinna (Vinné) köszség 700 éves szőlészeti és borászati hagyományokkal rendelkezik. Vinna (Vinné) község minden évben borkiállítást is szervez.

A terület fajtaösszetétele meglehetősen változatos. Szlovákia (Slovensko) más szőlőtermő területeire jellemző összes fehér szőlőfajtát termesztik itt. A helyi traminit is érdemes megemlíteni. Mély aranysárga színüket egy csokor egzotikum, birs befőtt és fűszer egészíti ki. Íze sűrű, gyümölcsös, kissé nehéz. A kék fajtákban a kékfrankos és az St. Laurent /svätovavrinecké/ dominál, de az utóbbi években érdekes cabernetek is megjelentek. A kelet-szlovákiai (Východoslovenské) zweigeltrebe kivételes minőséget ér el. A 2000-es évi tibai (Tibava) bogyós válogatás és a tavalyi szőlő válogatás borok talán a legjobb borok ebből a fajtából az utóbbi években Szlovákiában (Slovensko). Tele vannak csillogással és gyönyörű rubinvörös színnel. A ribizli szörp, az egres és a cseresznye aromáját és ízét a forró csokoládé tónusai egészítik ki.

A nagymihályi (Michalovce) – szobránci (Sobrance) vidék bortermelői:

 • Vino-Vin Slovensko so sídlom v Tibave, Tibava 210, okres Sobrance
  A társaság a kelet-szlovákiai (Východné Slovensko) minőségi fajtabor és minőségi borok gyártója.
   
 • Regia TT so sídlom v Orechovej, Orechová 86, 07251, okres Sobrance
  A társaság elsősorban a kiválasztott, tulajdonságokkal rendelkező borok előállítására összpontosít. Mindenképpen érdemes megemlíteni a szürkebarátot vagy az érdekes kékfrankost.
   
 • Vinex, obec Vinné, Vinné 433, 07231, okres Michalovce
  A társaság a helyi igényeknek megfelelő asztali és minőségi borok előállításával foglalkozik.


Királyhelmeci (Krážovský Chlmec) borvidék 

Elrendezésük és technikai megoldásuk miatt érdekesek a kisgéresi (Malý Horeš) pincék. A pincék akác ligetben találhatóak és „szárnyas” elrendezésűek.

A királyhelmeci (Krážovský Chlmec) vidék termelői:

 • Vinárstvo Damaskus - Skalina Ladislav, Kamenecká 148, 076 31 Streda nad Bodrogom 

Fotoalbum k článku

Súvisiace články

Cyklotrasy
Holiday camps and Auto campings
Kempingek és faházikók
Kempy a chatové osady
Kerékpárutak
Tourist routes
Turistické trasy
Túraútvonalak
Vinianské jazero
Vinnai-tó
Vinné jazero (lake)
Vínna turistika
Wine tourism

Mapa a body záujmu

Videá z regiónu