Logo dolnyzemplin.sk

Fa templomok

A fatemplomok a keleti egyházi szertartás kulturális hagyományainak részét képezik, és Alsó Zemplénben (Dolný Zemplín) kiegészítik az ilyen típusú szakrális épületek hálózatát, melyek Szlovákia északkeleti részén találhatóak.

Oroszsebes (Ruská Bystrá)

Szent Miklós püspök görögkatolikus fatemploma. A templom a Nemzeti kulturális műemlékek közé tartozik. 2008-ban, a Kárpát-ív további hét fatemplomával együtt az UNESCO Világörökség listájára is felkerült.

Szent Miklós püspök maradványai elszállításának temploma 1730-ból. A háromrészes fagerendákból készült épület az oltárhelyiségből, hajóból és az altoronyból áll. Az oltárhelyiség poligonális (hatszög) alakú. A tető zsindelyes. Szabályos kontyos alakját, amely a hagyományos parasztházakra emlékeztet, egy nagyobb torony szakítja meg az előtér felett és egy kisebb torony az oltár felett. A belső tér az építkezés idejéből származik, barokk-rokokó stílusú. Az ikonosztáz és az oltár a XVIII. század első felében készült. A cári kapun látható a négy evangelista táblaképe (Márk, Máté, Lukács és János), illetve az Angyali Üdvözletet ábrázoló ikon.

A templomban a mai napig tartanak istentiszteleteket.

Éralja (Inovce)

A Szent Mihály Arkangyalnak szentelt görögkatolikus templomot Nemzeti Kulturális Műemlékké nyilvánították. A háromrészes, fagerendás épületet kontyos, zsindelyes tető fedi, két kis toronnyal.


A Mihály arkangyalnak szentelt templom 1836-ban épült. Ez a háromrészes fagerendákból álló szentélyes építmény, négyzet alaprajzú, a torony alatt nyitott térrel, zsindelyes kontytetővel. A helyiségek mennyezete egyenes, deszkázott. A torony az előtér szerkezetéhez illeszkedik, a kitüremkedő tetőből áll ki és fa tartóelemek rögzítik. Az ikonosztáz a főoltár előtt áll, mely neobarokk díszítésű és a templom építésének idejéből származik. A Krisztus Tanító táblakép 1760-1780-ból származik. Az ikonosztáz a 19. század közepéből származik. Érdekesség a "Pieta" c. táblakép, amelyen látható a festő szignója: Mankovič Michal, 1842. 

Mindkét fatemplom, mint a népi építészet egyedülálló műemléke, nagy jelentőséggel bír a régió turizmusa szempontjából.

Fotoalbum k článku

Súvisiace články

Drevené kostolíky
Kláštory
Kolostorok
Sakrálne stavby
Szakrális épületek
Wooden churches

Mapa a body záujmu

Videá z regiónu